Island je testirao cijelu populaciju na virus – ono što su shvatili je šokiralo sve – SuperCarobniSvijet

Island je testirao cijelu populaciju na virus – ono što su shvatili je šokiralo sve

Dok se zemlje širom svijeta trude da spriječi širenje koronavirusa, Island čini nešto drugačije od ostatka – a pristup bi mogao imati puno veći utjecaj na naše razumijevanje virusa.

Mala otočna država od 364.000 provodi opsežna ispitivanja među svojim stanovništvom, što ga čini posljednjom državom za stavljanje agresivnih ispitivanja u središte svoje borbe protiv pandemije.

Ali – što je najvažnije – testiranje također uključuje ljude koji ne pokazuju simptome bolesti. Islandska vlada priopćila je kako je do sada testirala veći postotak svojih građana nego bilo gdje drugdje u svijetu. Broj pojedinaca testiranih od strane državnih zdravstvenih vlasti i biotehničke tvrtke deCode Genetics – 3.777 – u usporedbi s oko 5.203 u Južnoj Koreji, 2478 u Italiji i 764 u Velikoj Britaniji.

“Stanovništvo Islanda jedinstveno je pozicionirano da ima vrlo visoke mogućnosti testiranja uz pomoć islandske medicinske istraživačke kompanije deCode Genetics, koja nudi ispitivanje velikih razmjera”, izjavio je za BuzzFeed News Thorolfur Guðnason, glavni islandski epidemiolog.

  • Ovaj je napor namijenjen stjecanju uvida u istinsku rasprostranjenost virusa u zajednici, jer većina zemalja trenutno ekskluzivno testira samo one koji imaju simptome.

 Od 3.777 osoba testiranih u zemlji, do sada je identificiran 218 pozitivnih slučajeva.

  • Najmanje polovica zaraženih zarazila se virusom tijekom putovanja u inozemstvo, uglavnom u visoko rizična područja u Europskim Alpama (najmanje 90) – priopćila je u ponedjeljak vlada.

Ti brojevi uključuju prve rezultate dobrovoljnih testova na ljudima bez simptoma, koji su započeli prošlog petka. Prva serija od 1.800 testova dala je 19 pozitivnih slučajeva, odnosno oko 1% uzorka.

“Rani rezultati deCode Genetics pokazuju da je nizak postotak opće populacije zaražen virusom i da je polovica onih koji su testirani na pozitivnost ne-simptomatski”, rekao je Guðnason.

  • Druga polovica pokazuje vrlo umjerene simptome slične uobičajenoj prehladi. Ovi podaci također mogu postati vrijedan resurs za znanstvene studije virusa u budućnosti – dodao je.

Masovno testiranje na ljestvici usvojenoj na Islandu vjerojatno neće biti izvedivo u većim zemljama. Međutim, pokazalo se da je presudno u nekim drugim područjima do sada najteže pogođenim novim coronavirusom. Testiranje je pružilo dokaze koji otkrivaju da značajan udio onih koji primaju bolest zapravo nema ili ima blage simptome – a to je potvrđeno u više studija koje su pokazale da asimptomatski pojedinci doprinose prenošenju bolesti u velikom broju.

Studija objavljena u ponedjeljak u časopisu Science utvrdila je da za svaki potvrđeni slučaj virusa u zajednici ima vjerovatno još pet do 10 osoba s neotkrivenim infekcijama. Znanstvenici koji su svoj model temeljili na kineskim podacima izvijestili su da ti često blaži i manje zarazni slučajevi stoje iza gotovo 80% novih slučajeva.

No votes yet.
Please wait...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *