OGLASIO SE DOKTOR, STRUČNJAK ZA ZARAZNE BOLESTI: Evo zašto se ne bojim KORONA VIRUSA! – SuperCarobniSvijet

OGLASIO SE DOKTOR, STRUČNJAK ZA ZARAZNE BOLESTI: Evo zašto se ne bojim KORONA VIRUSA!

Ja sam liječnik i stručnjak za zarazne bolesti. Svakodnevno se susrećem s bolesnima već više od 20 godina i već sam bio u mogućnosti raditi u bolnicama u većim gradovima i u najsiromašnijim dijelovima Afrike. HIV, ADIS, tuberkuloza, SARS, difterija, ospice, lišajevi, kašalj, hepatitis …

U ovoj profesiji nisam vidio ništa. Ali osim SARS-a, samo me nekoliko bolesti natjeralo da se osjećam ranjivo, šokirano ili potpuno prestravljeno.

Ne bojim se koronavirusa. Zabrinut sam zbog posljedica COVID-19, koji se brzo proširio diljem svijeta i nastavlja utjecati na sve više i više zemalja. Doista me briga za starije, siromašne i sve siromašne, koji od nove katastrofe pate više od ostalih. Ali još se ne bojim COVID-19.

Bojim se gubitka razuma i vala straha koji je uronio društvo u očaravajuću spiralu panike i prisiljavao ljude da gomilaju opsceno velike količine svega i svačega.

Bojim se pljačke medicinskih maski iz bolnica i hitnih ambulanti, gdje je doista potrebno zaštititi liječnike na liniji fronta, a ne koristiti ih u zračnim lukama, supermarketima i kafićima … Bojim se da će naše bolnice biti ispunjen svima koji znaju da nisu bolesni, ali žele provjeriti “za svaki slučaj”, dok oni koji zapravo imaju simptome bolesti ne mogu doći na pregled.

Ali ono što me najviše plaši je ono što kažemo svojoj djeci kad se suočimo s prijetnjom. Umjesto da od njih tražimo da se vode zdravim razumom, logikom, alturizmom i drže otvorene umove, guramo ih na paniku, strah, sumnju i sebičnost.

Epidemija COVID 19 još nije gotova. U nekom trenutku virus će doći u vaš grad, bolnicu, možda vaš prijatelj, pa čak i članovi obitelji. Dogodit će se. Pripremite se za to kako vas kasnije ne bi iznenadilo. Činjenica je da ovaj virus sam po sebi nije zastrašujući, a naše ponašanje i želja da se “borimo za sebe najviše” mogu dovesti do katastrofe.

Molim vas da svojim umom ukrotite svoj strah, paničite s strpljenjem i nesigurnošću sa znanjem. Sada svi imamo priliku naučiti puno o higijeni i spriječiti širenje mnogih bolesti u društvu. Ne bojte se činjenica. Operite ruke. Otvori svoje srce. Naša će djeca biti zahvalna na tome. “

Rating: 3.0. From 1 vote.
Please wait...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *