NEVJEROVATNO OTKRIĆE U SRBIJI U JEKU PANDEMIJE KORONE! Telefon je zazvonio oko 22 sata – PRONAŠLI SMO! – SuperCarobniSvijet

NEVJEROVATNO OTKRIĆE U SRBIJI U JEKU PANDEMIJE KORONE! Telefon je zazvonio oko 22 sata – PRONAŠLI SMO!

Vrlo dobra vijest za arheologe i sve nas. Dobro očuvana flota brodica pronađena je ispod rudnika ugljena u Kostolcu u noći između prošlog petka i subote, na dubini od sedam metara, za vrijeme davno nestale rijeke.

Tražeći ugljen, bageri su na površinskom kopu Drmno kod Kostolca pronašli sedam brodova ispod sedam metara zemlje i pijeska. Bageri i inženjeri odmah su pozvali arheologe iz obližnjeg Viminacijuma, javlja RTS.

  • Tri plovila ukupno. Jedan je to veći brod i dva manja broda, monoksil, ali s obzirom da se slijedi tok rijeke, možda onaj stari tok Dunava ili jedan od njegovih kanala, Dunav, ne sumnjamo da će se nalazi nastaviti – rekao je arheolog Ilija Danković.

Najveći brod dugačak je oko 15 metara i ima drvenu konstrukciju, ojačanu metalnim čepovima. Arheolozi vjeruju da je sagrađena u vrijeme procvata Viminacijuma, prije otprilike 1.600 godina.

Drvena konstrukcija broda

  • Dakle, ovdje u Viminacijumu bila je poznata Klasis flavia, luka s brodovima, i ovdje imamo priliku istražiti neke od tih brodova, od monoksila, svih prekrasnih stvari koje su tamo nestale i druge ukopane u glini prije nekih 1600 godina – istaknuo je je dr. Momir Korać, direktor Arheološkog instituta SASA.

Nakon konzervacije, oni će biti izloženi javnosti

Zbog napretka površinskog kopa, brod i dva broda bit će premješteni u Arheološki park Viminacij. Njihova će se zaštita obaviti tamo, nakon čega će biti izloženi javnosti.

Kako je izgledala noć otkrića?

  • Telefon je zazvonio oko 22 sata. Iz slušalice sam čuo glas gospodina Slavkovića iz uprave rudnika Kostolac, koji je uzbuđeno rekao da je bager pogodio nešto veliko i da su radovi odmah obustavljeni. Tim iz Znanstvenog centra Viminacij odmah je izašao na teren – opisao je dramatični događaj prof. Dr. Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta i voditelj Znanstvenog projekta Viminacij za vijesti.
Loading..
No votes yet.
Please wait...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *