KONAČNO JE STIGAO ODGOVOR: Evo da li se zaraza širi zrakom I MOŽEMO LI SE ZARAZITI U KUĆI KAD PROZRAČUJEMO PROSTORIJE! – SuperCarobniSvijet

KONAČNO JE STIGAO ODGOVOR: Evo da li se zaraza širi zrakom I MOŽEMO LI SE ZARAZITI U KUĆI KAD PROZRAČUJEMO PROSTORIJE!

Zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo grada Zagreba Ivana Pajić Portolan odgovorila je na pitanja gledatelja i čitatelja portala u našoj rubrici „Pitajte stručnjake za N1“ u Novom danu.

U nastavku donosimo odgovore na pitanja naših gledalaca i čitalaca.

  1. Zašto Vlada nije predvidila svojim merama sredstva za povećanje plata medicinskog osoblja? Mislim da je svima nama jasno da to zaslužuju.

Ja ispred Gradskog ureda za zdravstvo ne mogu komentarisati zašto Vlada nije donijela ovu odluku. Svakako podržavam da su zdravstveni radnici veoma važni i da mogu da budu nagrađeni.

  1. Ako svi moramo (i moraćemo) provesti 2 nedelje u izolaciji, postoji li šansa da se zarazimo ako uopšte ne idemo napolju 2 nedelje, već samo zračimo prostore (ja živim u zgradi)?

Ako to uopšte ne uspe i mi smo u samoizolaciji, ne možemo se zaraziti, ali možemo dobiti simptome bolesti ako smo ranije bili u kontaktu. Dakle, samoizolacija služi da osigura da ako ste zaraženi onda se ovi simptomi pojavljuju dok ste u izolaciji kako ne biste zarazili druge.

  1. Trgovinu sam platio karticom. Uneto PIN. Da li su ovi uređaji dezinficirani? Jer od trenutka kada sam upisao brojeve do povratka kući i pranja ruku prošlo je 20 minuta. Da li su ovi uređaji opasni?

Pa, opasni su i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo je da se moraju dezinficirati i svi koji ih moraju koristiti moraju unijeti PIN. Preporučuje se da dezinfikuju ruke dezinficijensom ili da ne dodiruju lice, nos, usta i oči dok se ne vrate kući.

  1. Prošle nedelje sam imao operaciju kuka, a u ponedeljak su me poslali kući, verovatno da oslobodim krevet. Imam visok pritisak, kašljem, slab sam i polu okretan. Koje su šanse da sam zaražen?

Ne mogu reći kakve su šanse. Verujem da osoba nije zaražena, ali ljudi sa hipertenzijom imaju veći rizik da zaraze novim koronavirusom. Svakako postoje dobre procene ko može otići kući na kućno lečenje. Hladni pogoni se smanjuju, ali oni kojima je potrebna hitna pomoć će se zbrinuti.

  1. Koja je mogućnost da se zarazi izolovano prozračivanjem prostorije, jer se zna da virus ostaje u vazduhu 30 minuta?

Ne može. Preporučljivo je prozračiti i otvoriti prozore i prozračiti prostorije nekoliko puta na dan u samoizolaciji. Virus se zadržava u vazduhu, ali vrlo brzo pod težinom čestica i vazduha to zapravo otežava i pada na zemlju.

Loading..
No votes yet.
Please wait...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *