DOKTOR NESTOROVIĆ VEČERAS SAOPŠTIO DOBRE VIJESTI: Evo kada očekuje kraj EPIDEMIJE U SRBIJI! – SuperCarobniSvijet

DOKTOR NESTOROVIĆ VEČERAS SAOPŠTIO DOBRE VIJESTI: Evo kada očekuje kraj EPIDEMIJE U SRBIJI!

Najjači udar je uvek u trećoj i četvrtoj nedelji epidemije. Sada smo na početku treće nedelje. Uspeli smo da gotovo potpuno nadgledamo epidemiju.

U Grčkoj se dešava ozbiljna epidemija, ali pošto imaju mnogo viši UV indeks od nas, očekujem da će se situacija možda rešiti i malo ranije nego kod nas, pa verujem da ćemo otići i na odmor.

nestorovic

Takođe postoje dobre vesti u vezi s pandemijom koronavirusa. U Lodzu, u predgrađu Milana, u Italiji, broj novih slučajeva zaraze stagnira, što bi moglo značiti da je epidemija u svom vrhuncu i da opada.

U Kini je vrhunac bio sredinom februara, a prošlo je već mesec i po dana, pa je epidemija u toku. Simulacija matematičkog modela švedskih i švajcarskih naučnika ukazuje da bi maj, najkasnije do juna, mogao da bude period epidemije – kaže dr Branimir Nestorović, pedijatrijski pulmolog i alergolog na Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, odgovarajući na pitanje da li će građani Srbije propustiti praznike. posebno u Grčkoj, u koju mnogi vole da idu.

Kakva je situacija koju očekujete u Grčkoj do leta?

  • U Grčkoj postoji ozbiljna epidemija, sa smrtnim slučajevima i mnogo zaraženih. Ali budući da je započeo u isto vreme kao i kod nas, a oni imaju mnogo veći indeks UV zračenja, očekujem da će se situacija tamo sresti u sličnom periodu kao i kod nas, možda čak i malo ranije. Naravno, prognoze su ne zahvalne, jer postoji mnogo faktora koje ne možemo kontrolisati.

Da li će veće temperature vazduha tokom letnje sezone značajno uticati na širenje korone?

  • Ne temperature, već UV indeks. Ultraljubičaste zrake ubijaju virus, pri čemu neki kažu da kada je UV indeks preko tri, same temperature imaju relativno mali efekat, ali iz Australije se može videti da je broj infekcija manji nego u drugim zemljama. Iako je Australija manje naseljena i dostupna je samo avionom, putnicima je lakše ući, što će otežati epidemiju.

Kada se očekuje najjači uticaj na Srbiju?

  • Najjači udar je uvek u trećoj i četvrtoj nedelji epidemije. Sada smo na početku treće nedelje. Uspeli smo da gotovo potpuno nadgledamo epidemiju. Naravno, sve zavisi od niza faktora, jedan od njih je dolazak većeg broja naših radnika za Uskrs, od kojih su mnogi verovatno bolesni.
Loading..
No votes yet.
Please wait...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *