Bračni par iz Srbije ovo voće posadio, sada bruku para zarađuju – uložen novac vratili brzo, proizvode na tone danas – SuperCarobniSvijet

Bračni par iz Srbije ovo voće posadio, sada bruku para zarađuju – uložen novac vratili brzo, proizvode na tone danas

DA LI STE IKADA RAZMIŠLJALI O MALOM BIZNISU? U DANAŠNJE VRIJEME KADA JE TEŠKO PRONAĆI PRISTOJAN POSAO, DOSTA NARODA SE ODLUČUJE POKRENUTI NEKI SVOJ MANJI BIZNIS. ALI DOSTA NJIH ZA KRATKO VRIJEME PROPADNE I ONDA SE NAĐE U VELIKIM DUGOVIMA, TO JESTE KREDITIMA KOJE MORA VRAĆATI A POSAO SE UOPŠTE NIJE NI POKRENUO. ZNAČI, MORA SE PRONAĆI MODUL, ŠTA JE TO ISPLATIVO, A DA NEMA BAŠ PUNO NA TRŽIŠTU

Aleksandar i Aleksandra Jokić iz Srbije, 2016 godine došli su na ideju da krenu sa sopstvenim malim biznisom, a to je proizvodnja jagoda.

Njih dvoje su odlučili da krenu sa proizvodnjom ovoga voća iz razloga što je to prvo voće koje do nas stiže i što se puno sadnica može saditi na maloj površini, a i ne treba puno sredstava za održavanje, i zahvalan su proizvod. Kako oni navode, to je i više nego ekonomična proizvodnja zato što su brzo vratili uloženi novac, koji se veoma brzo replicirao. Polovinom aprila imali su i prvi plodove iz njihovog uzgoja.

„Na površini od samo 50 ari gajimo jagodu vrste „Alba“, imamo trenutno oko 15 hiljada sadnica. Mi na otvorenom imamo blizu 14 hiljada sadnica, dok je oko 1.000 u plasteniku, u slučaju nevremena, da ne bi skroz propala cijela godina. To je jagoda čiji su plodovi zaista jako visokog kvaliteta.

Jagode su jedino voće, koje stalno treba njegovati, paziti, potkresivati, zalijevati, šišati i konstantno prskatii tokom cijele godine. Početkom marta počinje sezona sređivanja jagoda i u novembru se pred mrazeve završava cijeli taj proces.

To jeste veliki i jako zahtjevan posao, ali mogu reći da je pravo unosan, imamo i veliki povrat novca, što je u današnje vrijeme i više nego dobra stvar. Velika su ulaganja, naročito ako je preči kvalitet nego kvantitet”, izjavio je Aleksandar Jokić.

Rating: 1.0. From 1 vote.
Please wait...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *