Ovo morate znati ukoliko planirate odmor u Hrvatskoj – od subote se mijenja sve kod njih, niko nije oduševljen – SuperCarobniSvijet

Ovo morate znati ukoliko planirate odmor u Hrvatskoj – od subote se mijenja sve kod njih, niko nije oduševljen

Hrvatska je jedna od država u kojima turizam predstavlja jednu od najuspješnijih djelatnosti, a i ove godine su naši susjedi našli načina da sebi obezbijede što veće prihode od turista koji vjerno svake godine dolaze iz cijelog svijeta, ali i iz našeg regiona.

Naime, od petka 14. juna na subotu 15. juna, počinje primjena sezonskog cjenovnika na autoputevima u Hrvatskoj, a taj isti cjenovnik će da vrijedi sljedećih nekoliko mjeseci, tačnije sve do 14. septembra u ponoć. Ove godine se na hrvatskim autoputevima očekuje i do pet posto veći promet nego što je to bio slučaj prošle godine, pa će se zbog toga cestarine da povećaju za deset posto, a poskupljenje se odnosi na skupine vozila IA, I i II, te na III i IV, što je u svakom slučaju više od devedeset posto vozila koja se kreću autocestama u ovom periodu

Razlog zbog kojeg su se vlasti odlučile da uvedu sezonske cestarine jeste podatak da se zapravo oko čak četrdeset posto ukupnog godišnjeg saobraćaja na hrvatskim autoputevima ostvari upravo u ljetnoj sezoni, a na pojedinim dijelovima se broj vozila ljeti poveća čak do tri puta u poređenju sa prometom tokom ostatka godine, kada nisu ljetni mjeseci u pitanju.

Najveći udio u prometu čine pak osobna vozila, sa prikolicom ili kamperi, zatim motocikli koji su također često prevozno sredstvo kada su u pitanju mlađe generacije turista. Tokom ljetne sezone se značajno povećavaju i troškovi održavanja i kontrole ovih puteva, pa su zbog toga nadležni odlučili da povećaju cestarine u ovom periodu godine.

No votes yet.
Please wait...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *