U suzama cijeli region – preselio čovjek koji nam je svima obilježio djetinstvo – SuperCarobniSvijet

U suzama cijeli region – preselio čovjek koji nam je svima obilježio djetinstvo

NE PROĐE NITI JEDAN VIKEND A DA NAS NE ZADESI NEKA TUŽNA VIJEST, O NEČIJOJ SMRTI. ESTRADA JE POLAKO SPALA NA 2 SLOVA, A TO SE POSEBNO ODNOSI NA POZORIŠNI I GLUMAČKI SVIJET. KINEMATOGRAFIJA POLAKO SE MORA POČETI OSLANJATI NA NOVE SNAGE, JER SVE ONO STARIJE ŠTO JE VALJALO POLAKO ODLAZI U ARHIVU. NA MLAĐIMA SVIJET OSTAJE.

Tako je jučer cijelom Balkanskom scenom prostrujala vijest da je na žalost preminuo Milan Blažeković, hrvatski režiser, poznati animator i glavni crtač kultnih jugoslovenskih crtanih filmova, preminuo je 30. maja u Zagrebu u 79. godini života.

Blažeković je nakon srednje škole počeo da radi odmah u super poznatom “Zagreb filmu”, a tokom godina napredovao je od najnižih poslova, pa sve do glavnog animatora. Put je bio trnovit, ali je Milan bio itekako uporan u ostvarivanju svoga cilja.

Kako je vrijeme prolazilo, on je polako počeo dobijati priliku za samostalni rad. Debitantski film mu je bio “Ples gorila” iz 1968. godine i nakon toga režirao još desetak hvaljenih filmova, koji su ostavili traga u istoriji filma.

Ipak, ono po čemu se pamti, uvijek je ostao upamćen kao režiser dugometražnog animiranog filma “Čudesna šuma” iz 1986. godine. Taj uradak ga je lansirao u orbitu, što se tiče filmskog rada. Takođe, zaslužan je za njegov nastavak “Čarobnjakov šešir” četiri godine kasnije.

No votes yet.
Please wait...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *