KAKVA JE VAŠA STOLICA ? Samo jedan pogled na nju otkriva sve o vašem zdravlju – SuperCarobniSvijet

KAKVA JE VAŠA STOLICA ? Samo jedan pogled na nju otkriva sve o vašem zdravlju

 

Vjerovali ili ne, stolica zaista može da pokaže u kakvom je stanju naš organizam, odnosno kakvo nam je zdravlje, stoga ne treba zanemarivati ukoliko se dese određene promjene stolice.

U nastavku vam donosimo koje su to promjene koje ne biste trebali zanemariti, odnosno kada se trebate javiti ljekaru.

Krv u stolici nikada ne biste smjeli zanemariti. To ukazuje na neka krvarenja u digestivnom traktu, a uzrok mogu biti paraziti i tumori. Ukoliko primjetite krvarenje, što prije posjetite ljekara.

Dijareja ili proljev može dovesti do dehidracije, te prouzrokovati ozbiljne probleme. Proljev se zna javiti nakon konzumiranja hrane koja nam ne odgovara, ili pretjeranog unosa laksativnih namirnica, a ukoliko su vam česti proljevi to može značiti da imate virus, parazite ili tumor.

Žućkasta stolica može ukazivati na to da imate problem sa žuči.

Bjelkasta stolica ukazuje na probleme sa pankreasom, hepatitis ili cirozu.

Ukoliko se desi da primjetite ove simptome, prihvatite sljedeće savjete, mada biste ih se trebali pridržavati inače, kako biste spriječili ove pojave.

Svakako ne treba naglašavati da je potrebno da se zdravo hranite, konzumirajte dosta kuhanja, unosite više voća i povrća i ono što je jako važno – dosta vode.

Uzimajte često prirodne probiotike kao što je kefir, on podstiče razmnožavanje dobrih i korisnih bakterija u našem crijevnom traktu, naročito se preporučuje korištenje probiotika ukoliko koristimo antibiotike jer oni narušavaju našu crijevnu floru.

No votes yet.
Please wait...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *