Ako vas ujede poskok nemojte raditi ove stvari : ubrzavate djelovanje otrova i brže umirete – SuperCarobniSvijet

Ako vas ujede poskok nemojte raditi ove stvari : ubrzavate djelovanje otrova i brže umirete

Ugriz poskoka često zna završiti fatalno, njegov otrov je jedan od najjačih u svijetu zmija, sadrži hemotoksične supstance koje dovode do zgrušavanja krvi i šoka.

Smrtonosna doza otrova za čovjeka je 25 do 40 miligrama, ovisno o dobi, zdravlju i mjestu ugriza svakako. Poskok nekada zna imati otrov koji je jači od otrova nekih kobri, kojima je smrtonosna doza 30 do 50 mg.

Prvi simptom oticanja je svakako bol, a nakon dvije – tri minute javlja se oticanje, koje se nastavlja širiti. Zubi poskoka znaju biti dugački i do jednog centimetra, stoga slijedi opasnost od ubrizgavanja otrova u mišićno tkivo, na taj način se još brže širi otrov tijelom.

Prvi korak koji radite u slučaju da vas ujede poskok jeste podvezivanje mjesta ujeda, na taj način ćete usporiti kruženje krvi u kojoj se nalazi otrov.

Što brže se obratite ljekaru, kako biste dobili serumsku injekciju – protuotrov.

Trenutno je sezona parenja zmija, kada se one najviše pojavljuju i ovaj period godine predstavlja najveću opasnost od njih. U aprilu i maju im je takođe i najgušći otrov, odnosno najjači, te su zmije ponašaju agresivnije. Stoga treba povećanu pažnju obratiti.

Za poskoke je karakteristično takođe da se tokom ovog perioda sunčaju na otvorenim mjestima i rubovima šume.

Aktivnost zmija se smanjuje početkom ljeta, pošto njihova sezona traje kratko, zatim se one smiruju, a ne vole ni da se izlažu vrućinama tokom ljeta.

Najbolje je da štap nosite uz sebe tokom hodanja, a ako vidite poskoka lupite štapom o tlo kako biste ga otjerali, ukoliko zmija neće da se pomjeri zaobiđite je, nemojte je dirati. Svakako nosite dugu odjeću i čizme. Ukoliko dođe do ugriza, trudite se da se što manje krećete na putu do bolnice, kako bi srce sporije kucalo i sporije se širio otrov po tijelu.

Loading..
No votes yet.
Please wait...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *