SRPSKI IMUNOLOG OTKRIO: Ova 2 dana su KLJUČNA u borbi protiv virusa – SuperCarobniSvijet

SRPSKI IMUNOLOG OTKRIO: Ova 2 dana su KLJUČNA u borbi protiv virusa

Dva dana prije nego se razbole su zarazne, ponekad može biti i malo dulje, to su izuzeci, ali ta dva dana prije nego se razbole su presudna – rekao je na upitniku RTS-a.

Rekao je da negativan test ne znači da je osoba sada sigurna za kretanje, niti da test neće biti pozitivan čim se netko zarazi.

  • Test nije čarobni štapić, on može otkriti virus u tijelu samo kad se dovoljno razmnoži i kad dođe do uzorka koji testiramo. Ako sam se zarazio prije pet minuta i onda prestrašen rekao da se možda zarazim, dajte brzi test, učinio bih gluposti. Za 5 minuta se ne može razvijati, 5 dana je nešto drugo, ali čak ni tada nije sigurno. Dakle, nema garancije, i neka ta riječ ostane ključna, ništa ne garantira da će test otkriti virus; tako ćemo spriječiti mogućnost da netko tko je neodgovoran zaraziti druge, što se i dogodilo – objasnio je Janković. Rekao je da se mjere moraju pojačati jer se, kako kaže, sada borimo za prekid tijeka ove epidemije.
  • Testiranje je do sada imalo stratešku funkciju samo u različitom stadiju epidemije. Dao nam je ključni uvid u tok krivulje epidemije i učinio svoj posao. Sada nam treba više ispitivanja da bismo dobili uvid. Testiranje služi uvidu u tok epidemije, te izolaciju i samoizolaciju da se razbije i ove dvije stvari ne treba brkati – rekao je.
    Preporuke za zdrav život treba slijediti kad je riječ o jačanju imuniteta, no zasad nije poznato da na ovom virusu djeluje nešto posebno, rekao je.
  • Samo cjepivo može dati određeni imunitet ovom virusu, a mi ga još ne očekujemo, jer je testiranje dug proces, koji će trajati najmanje godinu ili dvije. Još ne znamo za sljedeću godinu postoji li ovaj virus još uvijek, jedna je mogućnost ga zaustaviti, ali trenutno je teško.

Pozivajući se na priče na društvenim mrežama da je riječ o vrsti prehlade, Janković je to živo objasnio.

  • Imamo svoju mačku za kućne ljubimce, tigra, lava, pantera … sve su to mačke, ali naša mačka nije kućna radnja. Tako je i novi virus član obitelji od 7 virusa koji napadaju ljude, a u toj obitelji ima i onih koji uzrokuju prehladu, neki složeniji, a ima i onih koji više nisu među nama. Sada imamo jednu novu mačku koja ima oštre kandže i zube – rekao je.
Loading..
No votes yet.
Please wait...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *