Hrvatski naučnik otkrio jednostavan trik koji će vas od virusa zaštititi – objavio rezultate velikog istraživanja – SuperCarobniSvijet

Hrvatski naučnik otkrio jednostavan trik koji će vas od virusa zaštititi – objavio rezultate velikog istraživanja

Svaki stupanj smanjenja relativne vlage povećava indeks prijenosa

Ljudska sluznica unutar usta, nosa, dišnih putova i očiju može poslužiti kao membrana koja pomaže u zaštiti od koronavirusa, ali treba je držati vlažnom, kaže hrvatski molekularni biolog Gordan Lauc pozivajući se na svoje iskustvo i niz znanstvenih radova.

To je jednostavan trik kako biste svojim glikanima pomogli da vas zaštite od Covid-19 bolesti, ističe Lauc.

Najnoviji članak „Sezonalnost respiratornih virusnih infekcija“, objavljen 16. ožujka u časopisu Godišnji pregled virologije, napisali su Mijo Morii, Walter J. Hugentobler i Akiko Ivasaki, stručnjaci sa sveučilišta Yale Medicinskog instituta Chey Chase u Marilandu, SAD i Sveučilišta u Zurichu , potkrijepiti ovu tvrdnju.

U radu se naglašava da je osim vanjske vlage jako važno uzeti u obzir i vlagu u grijanim prostorima. Velika studija provedena u Americi utvrdila je da je tijekom sezone grijanja relativna vlaga stanova i javnih zgrada manja od 24 posto, što je vrlo povoljno za prijenos virusa, a smatra se jednim od značajnih elemenata koji uzrokuju da respiratorni virusi budu sezonski u prirodi.

Prijenos virusa, naravno, događa se i u vlažnim i toplim uvjetima, ali tada prijenos ne ide prvenstveno kroz zrak, već kroz predmete i druga sredstva, dodaje Lauc.

Ranija epidemiološka studija u 100 kineskih gradova otkrila je da svaki stupanj smanjenja relativne vlage povećava indeks prijenosa Covid-19 za 0,02 posto. To je u skladu s studijama na životinjama koje su pokazale da povećanje vlage s 20 na 50 posto može prepoloviti prijenos virusa gripe, kaže Lauc.

Problem sa suhim zrakom je što isušuje sluznicu, što je naša primarna linija obrane od virusnih infekcija. U normalnim uvjetima, mukozna barijera funkcionira kao mreža koja hvata viruse i izbacuje ih iz našeg dišnog trakta.

Ako dugo udišemo suhi zrak, ta se barijera osuši i postaje nefunkcionalna pa virusi dobivaju pristup našim stanicama i mogu nas zaraziti.

Ova se mjera često zaboravlja u borbi protiv koronavirusa, s naglaskom na izbjegavanje socijalnih kontakata i često pranje ruku.

Loading..
No votes yet.
Please wait...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *