Ako mislite da je normalan pritisak 120/80 u velikoj ste zabludi: Ovo su nove smjernice – SuperCarobniSvijet

Ako mislite da je normalan pritisak 120/80 u velikoj ste zabludi: Ovo su nove smjernice

Često se susrećemo sa ljudima koji imaju veoma viskok krvi tlak,a uzrokuje nesanicu, glavobolju, loše raspoloženje nije ni bezazlen jer može povećati rizik od srčanog udara, srčanih i ostalih bolesti.

Barem do sada je bilo takv mišljenje da jenormalan krvni tlak 120/80 i da su sve vrijednosti preko toga signal da se treba obratiti kardiologu, više ne važi.

Dobili smo nove smjernice, po kojima je promijenjen iznos normalnog pritiska za 10 i on sada iznosi 130 sa 80.

Kardiološko udruženje u Evropi 2016. godine je izdalo nova uputstva, po kojima je normalan pritisak onaj do 140 sistolni (gornji broj u mjerenju krvnog pritiska) i 90 dijastolni (donji broj).

Ali ni to više nije tačno. Novi medicinski vodić je uveden, kojim je smanjen iznos normalnog pritiska na 130 sa 80.

Odlučno su pristali stručnjaci na ovaj potez i ponovo spustili te vrijednosti, jer smatraju da u svijetu stalno raste broj gojaznih ljudi i onih koji se loše hrane, a koji imaju rizik da dobiju hipertenziju.

Simptomi visokog pritiska su: umor, glavobolja, zbunjenost, promjene vida, bol u grudima, krvarenje iz nosa, zujanje u ušima i neregularni otkucaji srca.

Uznemirujući simptom kada je krvni pritisak iznad normale. Međutim, samo polovina populacije reguliše svoj nivo krvnog pritiska i ovo uključuje svaku treću punoljetnu osobu.

Razlika visokog pritiska, nizak krvni pritisak zavisi od protoka krvi do srčanih mišića i mozga koji se mijenjaju tokom godina. Kada pritisak opadne iznenada, mozak je lišen adekvatne količine krvi, što može da dovede do nesvjestice i vrtoglavice. Procjenjuje se da 10-20% svijeta preko 65 godina ima ovaj problem. Nizak pritisak nije opasan po život, osim ako se ne primijeti: dehidracija, neobična žeđ, vrtoglavica, nesvjestica, hladnoća, blijedost, umor, padanje u nesvijest, mučnina, depresija, nedostatak koncentracije i zamućen vid.

No votes yet.
Please wait...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *