Ove stvari se ne smiju raditi kada grmi – Poznati meteorolog savjetuje gdje je najbolje skloniti se – SuperCarobniSvijet

Ove stvari se ne smiju raditi kada grmi – Poznati meteorolog savjetuje gdje je najbolje skloniti se

ZADNJIH DANA AUGUST ĆE DA BUDE POPRAĆEN NEVREMENOM I GRMLJAVINOM, A NAKON NEDAVNO NEMILOG DOGAĐAJA U SPLITU, GDJE JE GROM JEDNOG MOMKA UBIO, KOJI SE KUPAO, SVE JE VIŠE SAVJETA ŠTA TREBATE ČINITI KADA GRMI.

A prije nekoliko dana, jedna žena je stradala u Prokuplju kada je brala voće, a nedavno je i u Crnoj Gori mladića u plićaku ubio grom.

A jedan popularan meteorolog Nedeljko Todorović je objasnio šta trebamo tada raditi, a kada grmi, ne smijemo da budemo na otvorenom prostoru u planinskim predjelima, tamo je mnogo češća pojava udara groma u objekte.

Kada kažem objekte, mislim da ne bi na otvorenom ravnom terenu trebali biti ili ravnoj površini, da li je to zemljište ili more, te da se sklonimo pod neki čvrsti objekat, pod šipražje i da legnemo, kazao je Todorović.

A prema njegovim riječima, mi smo najsigurniji u većem stambenom objektu u velikim gradovima gdje su objekti nabijeni, ne štrče sami po sebi van terena. To pokazuje da kod objekata koji štrče iznad ravnine terena, da li je to usamljeno drvo ili neki manji objekat kao koliba u planinskim predjelima, pa čak i kada se čovjek u polju nađe ili u moru, odnosno iznad vodene površine, to je potencijalno mnogo veća vjerovatnoća da udar groma bude u takav objekat.

A prvi udar groma može jako koban biti, a pri prvom uočavanju grmljavinskog procesa, prvi zvuk grmljavine kada čujete, odmah se na vrijeme sklonite, da već ranije imate varijantu gdje se skloniti ako dođe do takve pojave u ljetno vrijeme, što je normalna pojava.

Rating: 2.0. From 1 vote.
Please wait...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *