Samo na Balkanu: Čovjek je napravio zgradu, samo da bi blokirao pogled na more rođenom bratu – SuperCarobniSvijet

Samo na Balkanu: Čovjek je napravio zgradu, samo da bi blokirao pogled na more rođenom bratu

U mnogim brzorastućim urbanim područjima teško je napraviti dovoljno prostora za sve. Zemljište može postati vrlo skupo, pa ljudi odluče da grade manje zgrade na manjim parcelama. Ovaj problem je uzrok mnogih uskih zgrada na svijetu, ali malo ih je uskih poput ove zgrade u glavnom gradu Libana, Bejrutu. I ne, nije izgrađeno na ovaj način jer vlasnik nije imao novca za veće zemljište, već je želio osvetu.

Ova je zgrada široka samo 60 centimetara u najužoj tački i oko 4 metra široka u najužoj tački. Prema priči mještana, ona je sagrađena pedesetih godina prošlog vijeka i rezultat je svađe između braće. Zemlju su naslijedili od oca, ali nisu se mogli dogovoriti na tome na čemu će graditi. Stvar je postala još složenija kada su gradske vlasti uzele dio zemljišta za izgradnju infrastrukture. Ostalo je zemlja neobičnog oblika, odmah pored puta. Brat, ostavljen u tuđem obliku, odlučio je izgraditi usku zgradu kako bi se osvetio svom drugom bratu i blokirao mu pogled na more.

Pogled je bio potpuno uništen, uspio je u svojoj namjeri u potpunosti. Brat, kojemu je pripadao bolji komad zemlje, više nije vidio more, već vanjske zidove njegovog brata nenormalno uske zgrade. Uska zgrada na svakom katu ima dva manja stana, i dugo je služila kao javna kuća. Kasnije je pretvorena u utočište za izbjeglice čiji su domovi ratom uništeni. Danas u njemu niko ne živi. Ona služi samo kao podsjetnik na djetinjastu svađu braće. Posljednja fotografija pokazuje kako izgleda njena unutrašnjost.

No votes yet.
Please wait...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *