Drastično veće penzije od novembra, građani oduševljeni, na ovo smo svi čekali – SuperCarobniSvijet

Drastično veće penzije od novembra, građani oduševljeni, na ovo smo svi čekali

Trenutno je jedna od najvažnijih tema u Nemanjinoj 11. Švicarski model, o kojem se već puno puta govorilo, povećanje mirovina za ukupno 1,7 milijuna umirovljenika u Srbiji i još uvijek u Vladi, ovaj je model jedan od najvjerojatnijih koji bi mogao biti osnova za rast prihoda za najstarije građane.

Konačna odluka bit će objavljena najkasnije u rujnu, početkom sljedećeg mjeseca, kada misija MMF-a stiže u Srbiju, a povećanje bi moglo stupiti na snagu u studenom ili prosincu ove godine. Švicarski model bi praktično značio da će ukupno 1,7 milijuna umirovljenika rasti u modelu, što podrazumijeva 50-postotni rast prosječne zarade i prilagođavanje 50-postotnoj inflaciji.

U trenutnim uvjetima to bi praktično značilo povećanje mirovina u prosjeku za oko pet posto, što bi uz primjer mirovine od 26.300 dinara donijelo još 1.315 dinara.

Prema izvoru upoznatom s vladinim odlukama, švicarski model i novi obračun mirovina bit će ozbiljna tema o kojoj će se razgovarati s MMF-om, čija delegacija dolazi u Srbiju početkom listopada. Misija je ovu formulu već načelno prihvatila tijekom posljednjeg posjeta Beogradu.

Institucije i resorni ministri sada će trebati samo precizno izračunati koliko bi proračun koštao ako bi došlo do povećanja masovnih mirovina, izvora dodatnog financiranja, a zatim bi zajedno s MMF-om trebalo definirati konačnu situaciju.

-Jedan od modela koje razmatramo je švicarski model. Da je mirovina povećana za oko pet posto po tom modelu, za proračun bismo morali izdvojiti oko 27 ili 28 milijardi dinara, rekao je ministar financija Siniša Mali u svibnju ove godine nakon što je najavio da će švicarski model indeksacije vjerojatno biti usvojen mirovina u drugoj polovici godine.

Loading..
No votes yet.
Please wait...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *