U Srbiji presušilo jezero: Ono što su na dnu zatekli je ostavilo sve stanovnike bez daha, momentalno su pozvali nadležne – SuperCarobniSvijet

U Srbiji presušilo jezero: Ono što su na dnu zatekli je ostavilo sve stanovnike bez daha, momentalno su pozvali nadležne

NA BALKANU IMAMO NEKOLIKO ZANIMLJIVIH JEZERA KOJA NAS OSTAVLJAJU BEZ TEKSTA, A JEDNA OD TAKVIH JE ZAOVINSKO JEZERO NA TARI, POZNATO JEZERO KOJE JE OKRUŽENO ŠUMAMA PANČIĆEVE OMORIKE, ALI I ČEMPRESIMA OSTALIM, NEDAVNO JE PRESUŠILO, OTKRILO JE TAKO OSTATKE DAVNO POTOPLJENIH NASELJA, STEĆAKA, CRKAVA, KUĆA, ALI I NEKIH NAPUŠTENIH NADGROBNIH SPOMENIKA.

Jaka klizišta su pokrenuta na ovom području jer presušava jezero, na mjestu gdje se nalazilo nekad jezero nalazi se obična pustoš samo. Korištena je voda odatle za električne energije, pohvalno je u jednu ruku za vladu Srbije, ali ipak posljedice koje je izazvalo presušivanje ovog jezera je veće od narušavanja izgleda, velika je i šteta za riblji fond koji je prilično bogat bio u prošlosti.

Jezero je presušilo prošlog ljeta, a mi vam sada donosimo i video zapis da vidite. Inače, ovdje su pronađeni i stećci koji su nastali u periodu od prije 800 godina.

Loading..
No votes yet.
Please wait...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *