VRATIO SE NAKON 11 GODINA : “Bolje mi je sjediti na kamenu u Bosni, nego u fotelji u Americi” – SuperCarobniSvijet

VRATIO SE NAKON 11 GODINA : “Bolje mi je sjediti na kamenu u Bosni, nego u fotelji u Americi”

Mujić Mustafa iz Srebrenice, koji trenutno živi u Gradačcu, jedan je od rijetkih koji posjećuje svoj rodni kraj, zaseok Diljka, udaljen od Srebrenice 18 kilometara, gdje su porušene sve kuće tokom rata, a do sada nije obnovljena niti jedna, kao ni prilazni put koji je u katastrofalnom stanju.

Ovaj 62- godišnjag do svog rodnog kraja dolazi motokultivatorom, jer je put jednostavno nepristupačan za automobile.

– U mom rodnom kraju nekada je bilo pet kuća, a danas nema nijedne, sve su porušene. Danas su to sve zgarišta. U proteklom ratu je tu nastradalo sedam nevinih ljudi. I moja rođena dva brata su među tim ljudima. Oni su nastradali u pokušaju prelaska do Tuzle 1995. godine, a do dana današnjeg nisu pronađene njihove kosti, priča nam Mustafa.

Niti jedna kuća u Diljku nije obnovljena, iako je Mustafa aplicirao na pozive za obnovu, a takođe ističe da je prioritet obnova samog puta, da bi se moglo normalno doći do sela.

Zdravlje mu je poprilično narušeno, ali to ga ne sprječava da u svoj rodni kraj često odlazi tako što zamoli nekog od mještana mjesta Slatine da ga motokultivatorom preveze do njegovog rodnog kraja, jer on nije u stanju da pješači dva kilometra.

No votes yet.
Please wait...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *