TEŠKA I TUŽNA ISTINA: Evo zašto nijedna ljubav ne traje vječno A – SuperCarobniSvijet

TEŠKA I TUŽNA ISTINA: Evo zašto nijedna ljubav ne traje vječno A

Naučnici su nepopustljivi: naša osjećanja i logika razvoja ljubavi tijesno su povezani sa biohemijskim procesima u našem organizumu. Čak i ako želimo da ovaj nevjerovatan osjećaj strasti traje zauvijek, naš organizam to ne bi mogao da ostvari. Pogledajte zašto osjećaj zaljubljenosti blijedi i kako možemo da sačuvamo vezu nakon što hormonski koktel prestane da radi.

Kada se zaljubimo, osjećamo euforiju

1

Naučnici vjeruju da euforija, za koju je okidač strast, ima mnogo toga zajedničkog sa osjećanjem koje iskuse zavisnici od psihoaktivnih supstanci nakon što uzmu još jednu dozu. Ovo se dešava jer mozak i nadbubrežne žlezde luče hormon noradrenalin. Isti hormon se proizvodi nakon korišćenja psihoaktivnih supstanci. Zaljubljena osoba osjeća potrebu da se viđa sa partnerom sve više i više kako bi ponovo doživjela to iskustvo, prenosi Novi.ba

Kada se zaljubimo, u našem tijelu se luči hormonski koktel

2

Kada se zaljubimo, u našem mozgu se događa više hemijskih procesa zbog kojih ne primjećujemo mane partnera. Vjerujemo da naš život ima smisla samo kad smo sa voljenom osobom i emotivno zavisimo od nje. Hormoni ovdje igraju veoma važnu ulogu.

– Oksitocin je odgovoran za emotivnu privrženost i razvoj duboke emotivne povezanosti između partnera. Ako hipotalamus luči dovoljno oksitocina, smanjuje se nivo stresa, a želja postaje intenzivnija.
– Vazopresin je odgovoran za vjernost, želju da brinu jedno o drugom, i kao i oksitocin, emotivnu privrženost.
– Dopamin je hormon zadovoljstva. Njegovo lučenje dovodi do izuzetno prijatnog osjećaja u organizmu. On se luči kada jedemo ili vodimo ljubav.
– Serotonin je odgovoran za sposobnost da osjetimo zadovoljstvo, uveseljava nas i popravlja kvalitet intimnih odnosa.
– Kortizol se naziva hormon stresa i više istraživanja je pokazalo da je njegov nivo veoma visok na početku svake veze.
– Naša zavisnost od hemije ljubavi postaje sve jača zbog feromona. Feromone proizvode naše znojne žljezde (i kod muškaraca i žena) i utiču na receptore sistema čula mirisa.

Loading..
No votes yet.
Please wait...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *