AGENCIJA ZA LIJEKOVE IZDALA HITNO UPOZORENJE: Ovaj lijek za pritisak izaziva ovu tešku bolest, pacijenti da se ODMAH JAVE SVOM LJEKARU! – SuperCarobniSvijet

AGENCIJA ZA LIJEKOVE IZDALA HITNO UPOZORENJE: Ovaj lijek za pritisak izaziva ovu tešku bolest, pacijenti da se ODMAH JAVE SVOM LJEKARU!

Lijek koji je u izuzetno širokoj primjeni u Srbiji jer se daje skoro svim pacijentima koji su oboljeli od hipertenzacije, a sadrži aktivnu supstacnu hidrohlortiazid može da izazove takozvani nemelanomski karcinom kože, posljednje je upozorenje agencije za lijekove i medicinska sredstava svim radnicima u zemlji.

“Pacijente koji primjenjuju hidrohlortiazid, sam ili u kombinaciji sa drugim lijekovima, potrebno je obavijestiti o riziku od nemelanomskih karcinoma kože i savjetovati im da redovno pregledaju kožu zbog mogućeg nastanka bilo kakvih novih lezija, odnosno povreda kože ili promjena već postojećih lezija, kao i da o svakoj sumnjivoj kožnoj leziji odmah obavijeste svog ljekara”

5

 

To je jedan od klasičnih lijekova koji se daje posljednjih godina, a i duže, za liječenje hipertenzije. Svi lijekovi koji se upotrebljavaju za liječenje visokog pritiska, ali i drugih bolesti, imaju svoja neželjena dejstva. Ona se redovno bilježe i konstatuje se njihova učestalost. Obaveza njihovih proizvođača je da obavijeste korisnike, odnosno pacijente, o tome. U zavisnoti koliko i kakavih neželjenih dejstava lijek ima on može da bude i povučen iz upotrebe  objašnjava profesor Miljko Ristić.

 

Loading..
No votes yet.
Please wait...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *