Koliko puta dnevno trebate obavljati veliku nuždu: Ako je više od ovog broja tada ste u opasnosti – SuperCarobniSvijet

Koliko puta dnevno trebate obavljati veliku nuždu: Ako je više od ovog broja tada ste u opasnosti

UKOLIKO MISLITE DA JE NORMALNO DA SVAKOG JUTRA PRAZNITE CRIJEVA, GASTROENTOROLOZI I DRUGI NAUČNICI TAJ MIT RUŠE I OTKRIVAJU DA NE MORATE PRAZNITI CRIJEVA SVAKOG DANA.

Eskperti iz Australije ukazuju da češće pražnjenje crijeva od uobičajenog može da bude znak infekcije. Ljudsko tijelo je kompleksno, pa normalne navike u pražnjenju variraju od čovjeka do čovjeka, uključujući uriniranje i spavanje.

A u mnogim istraživanjima, normalnim pražnjenjem crijeva se smatra da se ono dešava dnevno tri puta dnevno do tri puta sedmično. A manje od 40% zdravih ljudi se jednom dnevno prazni.

Češće pražnjenje od uobičajenog može da bude simptom da nešto sa vašim zdravljem nije u redu, a svakodnevno pražnjenjne nije ključno za normalno funkcionisanje digestivnog trakta, ali dugi period bez aktivnosti, crijeva mogu dovesti do komplikacija, kao što su analna fisura, zadržavanje fekalija ili hemoroidi.

Mnoga medicinska stanja izaziva zatvor, neki lijekovi ili suplementi koje koristimo u ishrani kao i sama ishrana. A najbolji način da rad crijeva u normali odravate je da pijete dosta vode, jedete hranu koja je vlaknima bogata za svaki obrok.

Loading..
No votes yet.
Please wait...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *