Svi ih držite u domu, a privlače nesreću: 12 stvari koje trebate baciti u smeće – SuperCarobniSvijet

Svi ih držite u domu, a privlače nesreću: 12 stvari koje trebate baciti u smeće

Kad ulazite u neku od prostorija u vašem domu, obratite pažnju na to kakva osjećanja budi u vama. Da li vas inspiriše okruženje? Ili se osjećate ravnodušno i anksiozno? Ukoliko je ovo drugo, onda trebate razmisliti da uredite svoj dom. Psiholozi tvrde da na vaše svakodnevne emocije mogu uticati sljedeće stvari.

Stvari i pokloni koje ste dobili

Vaša baka je dobre namjere imala kad vam je tu kolekciju figurica proslijedila, ali ne znači da ih trebate zadržati. Često se držimo dobijenih stvari i poklona čak i kad nam se ne sviđaju. Vrlo često je to zato što osjećamo krivicu da ih bacimo. One nas mogu opterećivati emotivno i izazvati fizički nered.

Zadržavamo stvari koje se s našim stilom ne poklapaju i tako dovodimo do manjka prostora u kući u kojim bismo uživali istinski i koje bi nas uveseljavale.

Dječije stvari

Nije to samo par igračaka koje se nalaze na podu – to je prava dnevna plima raznih dodataka, odjeće, igračaka pa i umjetničkih djela. Nered koji mogu napraviti djeca često čini roditelje nervoznim, zato što se teško posprema i kasnije se teško nalazi prostor gdje bi se držale određene stvari, a time se povećava osjećaj kao da nad stvarima nemate kontrole – osjećaj koji imaju mnogi roditelji kad ne idu stvari kako treba

Knjige koje ne volite više

Knjige mogu tako snažne emocije probuditi, zato što su vam bili portali za nove svjetove i proširile su vam svijet mašte, dale nove žviote. Težimo obično da zadržimo one koje su bile tu uz nas dok smo prolazili teške trenutke.

Ali, imajte na umu da i negativne emocije može izazvati, naročito ukoliko je u pitanju hrpa knjiga koje više nemate gdje pospremiti.

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *