Ukida se nacionalni ključ, Srbija sa pet ekipa u ABA ? – SuperCarobniSvijet

Ukida se nacionalni ključ, Srbija sa pet ekipa u ABA ?

Mogao bi ovako da glasi rezime odluke čelnika takmičenja na osnovu danas usvojenog sistema koji će se primjenjivati od naredne sezone.

Neće se više računati koeficijent bodovanja po kojem su timovi iz država bivše Jugoslavije bili rangirani.Cilj je da se napravi neka vrsta zatvorenog takmičenja, u kome će iz elite ispadati posljednji, a u nju bi ulazio pobjednik ABA 2 lige.

Ovo za Srbiju znači da bi u narednom periodu mogla da ima čak pet učesnika ABA lige.Pored Partizana, Zvezde, Mega Bemaksa i FMP Železnika, lako se može dogoditi da šampion ABA 2 lige bude upravo iz Srbije.

Finalni turnir ABA 2 lige će se igrati u Čačku, a kako stvari stoje Srbija će imati dva predstavnika, Vršac i Borac.

Slovenija takođe može se nadati povećanom broju članova u ABA ligi jer se na putu ka Čačku nalaze Krka i Primorska.

U narednoj sezoni ABA lige nastupat će 12 timova : Partizan, Crvena Zvezda, FMP Železnik i FMP iz Srbije, zatim Cibona, Cedevita i Zadar iz Hrvatske Morzan i Budućnost iz Crne Gore, Olimpija iz Slovenije, Igokea iz BiH te šampion ABA 2 lige.

Takođe, u ABA 2 ligi će nastupati 12 ekipa.Napravljene su dvije izmjene u odnosu na trenutnu sezonu.

Prva je ta da će pretposljednja ekipa ABA lige igrati baraž sa drugoplasiranim timom u ABA 2 ligi za mjesto u višem rangu takmičenja.

Od naredne sezone se takođe ukida finalni turnir ABA 2 lige, te uvodi se igranje polufinalne završnice play-off kao u ABA ligi.

Ovaj usvojeni sistem takmičenja trajat će zaključno sa sezonom 2024/2025 i neće se mijenjati, osim u slučaju značajnih promjena u evropskoj košarci.

 

Loading..
No votes yet.
Please wait...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *